Dejavnosti, ki se odvijajo v povezavi z morjem, so številne in gotovo za marsikoga zelo zanimive in poučne. Podrobnejše poznavanje tehnologije gojenja in ulova morskih organizmov ter njihove prehranske in kulinarične vrednosti bo prispevalo k večji prepoznavnosti ribje hrane. Z boljšim poznavanjem postopkov pridobivanja morske hrane in truda, ki ga je treba vložiti v to, bomo bolj znali ceniti prednosti uživanja morske hrane.
Kako lovimo ribe v našem morju? Kakšne ribolovne tehnike uporabljamo? Katere ribe in morske sadeže lovimo in gojimo? Kakšna je prehranska in kulinarična vrednost teh morskih organizmov?
Vse to in še mnogo več boste izvedeli na tem strokovnem popotovanju po slovenski obali in morju.
Priznani strokovnjaki s področja morske biologije in živilske tehnologije z dolgoletnimi izkušnjami s področja gojenja, ulova in predelave morskih rib vam bodo predstavili gospodarski in prehranski pomen morskih rib, ujetih v našem Jadranskem morju. Program bo vključeval obiske različnih partnerjev, ki se ukvarjajo z morskim ribolovom in spremljajočimi dejavnostmi, kot npr. šivanje mrež, gojenje sladkovodnih in morskih rib ter školjk. Ravno tako bo možen tudi obisk obnovljenega Akvarija in Pomorskega muzeja v Piranu ter Krajinskega parka Sečoveljske soline. Seveda je zanimivosti preveč za en dan, zato si lahko zainteresirana skupina iz nabora partnerjev sama izbere zanjo najbolj zanimive oglede ali pa našo ribiško zgodbo podaljša na dvodnevne počitnice.
Prepričani smo, da boste obalo zapustili polni prijetnih vtisov in novih znanj, ki jih boste lahko prenesli na svoje domove, delovno mesto in med prijatelje. Predvsem pa, da boste morsko hrano vzljubili in jo pogosteje vključili v svoj jedilnik. S tem boste veliko naredili zase in za svoje zdravje.
Ogledi so lahko organizirani v sklopu različnih izobraževalnih programov tako za:
Način pridobivanja morske hrane je specifičen in v marsičem zelo zanimiv. Slovenci premalo poznamo, cenimo in konzumiramo morsko hrano, zato je glavni cilj programa dvigniti poznavanje prehranskih in kulinaričnih prednostih ribje prehrane in s tem povečati potrošnjo rib v Sloveniji. Predvsem želimo izpostaviti v slovenskem morju ujete ali vzgojene ribe in morske sadeže.
Udeleženci bodo spoznali gospodarski in prehranski pomen morskih rib, ujetih v našem, Jadranskem morju. Spoznali bodo različne tehnike morskega ribolova in gojenja morskih in sladkovodnih rib ter školjk. V akvariju si bodo lahko ogledali nekatere vrste rib našega morja, spoznali specifičnosti in lepote Krajinskega parka Sečoveljske soline. v Pomorskem muzeju pa si bodo nabrali vtise o pomembnih zgodovinskih dogodkih, povezanih z našim morjem.
Cena: 65 EUR/osebo
Minimalno število udeležencev: 20 oseb
V primeru slabega vremena si pridržujemo pravico do spremembe programa ali preložitev izleta na drugi termin v dogovoru z obiskovalci.
Stanka Turk
E-pošta: stanka.turk@sapientis.si
GSM: 00 386 031 326 815
Aleš Bolje
E-pošta: ales.bolje@siol.net
GSM: 00 386 041 671 294
16.12.2013
Naši morski ribiči v tem obdobju lovijo večje količine morskega lista ali kot jih imenujejo ribiči...
Za vsebino spletne strani je odgovoren: POSLOVNO SVETOVANJE SAPIENTIS, Stanka Turk s.p.
Organ upravljanja: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje
Izdelava spletnih strani - Spletna postajaIzdelava spletnih strani:
Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje
Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.